Biserica "Sf. Maria a Darurilor" - Bărăţiei


Categorie: Biserici catolice
Perioada: sec. XVII, 1828
Importanta: B
Cod LMI: B-II-m-B-18118
Adresa: Str. Bărăţiei 27 sector 3
Localitate: municipiul BUCUREŞTI
Judet: Bucuresti
Regiune: Muntenia

Imagini

Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica

Imagini de arhiva

Biserica
 

Descrieri/Comentarii

h_laca / 24-Feb-2011

@DavidC - Cuvântul baraţie provine din ungurescul ,,barát,, - ceea ce înseamnă prieten. Călugării franciscani erau numiţi aşa - prieteni franciscani / ferences barátok. În Ardeal ( şi nu numai, si in Ungaria ) şi actualmente bisericile franciscane sunt cunoscute sub denumirea de biserica baraţilor / barátok temploma. ( vezi şi http://ro.wikipedia.org/wiki/Bărăţie ).

L.S. / 23-Aug-2009

BISERICA ROMANO CATOLICĂ  SFÂNTA MARIA - „BĂRĂŢIA” 

Hram: Naşterea Preasfintei Fecioare Maria  - Sf. Maria a Darurilor

Existenţa Bărăţiei este consemnată încă din secolul XIV, odată cu primele aşezări de pe malurile Dâmboviţei şi a dezvoltării negoţului aici. Atestarea documentară certă a ecleziei este din anul 1558.  După 1595, este incendiată de turci şi apoi părăsită. În 1629, catolicii din Bucureşti capătă aprobare de la Sultan, să-şi ridice o nouă biserică. În 1633 bogatul negustor veneţian Bartolomeo Locadelli, împreună cu Pietro Paolo Bruni din Perugia, având sprijinul principelui-domnitor Matei Basarab, construiesc o nouă biserică. În 1659 este arsă de tătari. Misionarul Thomassi, cu contribuţia negustorilor şi meşterilor din „Provincia Bulgaria” ajută la refacerea bisericii din lemn între 1664-1666 şi la reconstruirea ei parţial din zid. Au urmat repetate incendii, după care biserica este refăcută succesiv în anii 1812, între 1828-1833, după 1847.

În 1928 arhitectul Carol Cortobius restaurează biserica şi turnul, conferindu-le aspectul păstrat şi astăzi. În 1952, ansamblul a fost renovat.

În acest lăcaş, Sfânta Liturghie este celebrată pe rând, în limbile română şi maghiară.

Biserica este de tip bazilică uninavată, alcătuită din nartex, naos şi Sf. Altar. Vestibulul este flancat  de o capelă mică şi de accesul la cor. Nava dreptunghiulară a bisericii (12 x 14,40 m) este acoperită cu  boltă în leagăn, pictată în chip de cer înstelat. În interior se află numeroase statui, între care se disting: cea a Regelui Ştefan cel Sfânt al Ungariei şi cele 14 panouri în basorelief reprezentând Calea Crucii.

Din punct de vedere stilistic, actuala biserică este de tradiţie romanică, la care se adaugă accente „Art-Déco”. Faţada vestică este simplă, iar cele de sud şi nord sunt strânse între clădiri.

Ansamblul Bărăţia mai cuprinde pe latura sudică, o sală de conferinţe şi casa parohială. Construcţia alipită în dreapta turnului, cuprinde la parter „Librăria Surorile Pauline”, iar la etaj o grădiniţă de copii şi policlinică de parohie.  Turnul Bărăţiei datează, în forma actuală, din 1855. Este de formă pătrată în plan, cu gang de trecere la parter, are deasupra cinci caturi totalizând  35 m înălţime.

După cutremurul din 1977, între 1979-1982, casa parohială, prăvăliile şi turnul-clopotniţă au fost restaurate.

N.I.G.

Extras din Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureşti de Lucia Stoica şi Neculai Ionescu-Ghinea, Vol.2, Ed. Universalia 2005.

DavidC / 20-Sep-2008
"Baratia sau Biserica Catolicilor s-a fondat de un italian, anume Delcioaro, in vremea lui Stefan Voda Cantacuzino, cu berat de la Poarta Otomana, si de aceea i s-a pus numele de Baratie, adica document, autorizatie. Conditia era sa nu se ridice turnul inalt, nici sa se aseze clopote (ordinul sultanului Mahmud al IV-lea)." Dimitrie Papazoglu - "Istoria fondarei orasului Bucuresti"